Format:
Online-Ressource
ISSN:
1521-4133
Content:
Abstract: Nonane‐2,4‐dione and 3‐mehthylnonane‐2,4‐dione were identified in reverted soya‐bean oil. The odour threshold of the latter compound, which smelled “lard‐like, strawy, fruity”, was very low (0.01 ng/1 air) in comparison to that of the nonane‐2,4‐dione (3.9ng/1 air). Based on its odour properties and the result of an aroma extract dilution analysis, which have been recently reported (Fat Sci. Technol. 90, 332 [1988]), it was concluded that 3‐methylnonane‐2,4‐dione contributed very strongly to the reversion odour of soya‐bean oil. 3‐Methylnonane‐2,4‐dione, 3,7‐dimethyloctane‐2,4‐dione, decane‐2,5‐, ‐3,5‐and‐ ‐4,5‐dione, 3‐oxo‐ and 5‐oxodecanal were prepared as reference for the identification experiments. The spectroscopic (1H‐NMR, MS) and odour threshold data are reported.
Content:
3‐Methylnonan‐2,4‐dion – Ein intensiver Geruchsstoff, der bei der Aroma‐Reversion von Sojaöl entsteht Nonan‐2,4‐dion und 3‐Methylnonan‐2,4‐dion wurden in revertiertem Sojöl identifiziert. Die Geruchsschwelle der zuletzt genannten Verbindung, die “schmalzartig, strohig, fruchtig” riecht, war sehr niedrig (0.01 ng/I Luft) im Vergleich zu der des Nonan‐2,4‐dions (3.9 ng/I Luft). Aufgrund der Geruchseigenschaften und dem Ergebnis einer Aromaextrakt‐Verdünnungsanalyse, das kürzlich berichtet worden ist (Fat Sci. Technol. 90 332 [1988]), wurde gefolgert, daß das 3‐Methylnonan‐2,4‐dion sehr intensiv zur Aroma‐Reversion von Sojaöl beiträgt. 3‐Methylnonan‐2,4‐dion, 3,7‐Dimethyloctan‐2,4‐dion, Decan‐2,5‐, ‐3,5‐ und ‐4,5‐dion, 3‐Oxo‐und 5‐Oxodecanal wurden als Vergleichssubstanzen für die Identifizierungsexperimente hergestellt. Die spektroskopischen Daten (1H‐NMR, MS) und die Geruchsschwellen werden mitgeteilt.
In:
volume:91
In:
number:6
In:
year:2006
In:
pages:225-230
In:
extent:6
In:
Fett, Weinheim : Wiley-VCH, 1893-1999, 91, Heft 6 (2006), 225-230 (gesamt 6), 1521-4133
Language:
English
DOI:
10.1002/lipi.19890910604
URN:
urn:nbn:de:101:1-2024022505382062689039
URL:
https://doi.org/10.1002/lipi.19890910604
URL:
https://nbn-resolving.org/urn:nbn:de:101:1-2024022505382062689039
URL:
https://d-nb.info/1321634447/34
URL:
https://doi.org/10.1002/lipi.19890910604
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