UID:
almafu_9958355480002883
Format:
1 online resource(x,332p.) :
,
illustrations.
Edition:
Electronic reproduction. Berlin/Boston : De Gruyter, 2000. Mode of access: World Wide Web.
Edition:
System requirements: Web browser.
Edition:
Access may be restricted to users at subscribing institutions.
ISBN:
9783110936315
Series Statement:
Communicatio; 22
Content:
This volume examines the reasons for Herder's foregrounding of the sense of touch. As such it fills in a significant research gap. Changes in the theory of perception since the early modern age are the constitutive factor involved. They led both to an upending of the hierarchy of the senses and to a leveling of the distinctions between sensus communis, body, sense of touch, and emotion. This casts light on inconsistencies in Herder's conception of the sense of touch that cannot be explained by looking at his works or his systematic thinking alone. The upending of the hierarchy of the senses is of cardinal significance for aesthetics and hermeneutics, as is demonstrated here with reference to the discussion on the definition of human beauty since the 16th century and in the literature around 1800.
Note:
Frontmatter --
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Inhaltsverzeichnis --
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Vorwort --
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I. Einleitung --
,
II. Thomas von Aquins Lehre von den primären und sekundären Qualitäten --
,
III. Der Zweifel an der Gewißheit sinnlicher Erkenntnis seit Ockham und die Folgen: Umkehr der Sinneshierarchie und Ausdehnung als objektive Qualität --
,
IV. Herder oder die Bedeutung des Tastsinns für die Erkenntnis --
,
V. Von der Proportion zum je ne sais quoi oder die Subjektivierung der Schönheitserfahrung --
,
VI. Grazie als Ausdruck seelischer Schönheit im 18. Jahrhundert --
,
VII. Authentisches Fühlen und das Problem sprachlicher Explikation des Gefühlten --
,
VIII. Zusammenfassung --
,
IX. Literaturverzeichnis.
,
Also available in print edition.
,
In German.
Additional Edition:
ISBN 9783484630222
Additional Edition:
ISBN 9783111815466
Language:
German
Subjects:
German Studies
,
Philosophy
DOI:
10.1515/9783110936315
URL:
https://doi.org/10.1515/9783110936315
URL:
Volltext
(lizenzpflichtig)